уторак, 8. фебруар 2011.


 

              Kapap – Borilačka Veština Izraelskih Specijalnih Jedinica




Srpska verzija sajteEngligh Version of the website



Kapap - Krav Panim el Panim

Šta je Kapap?

Kapap je borilačka veština koja je poreklom iz Izraela. Kapap možemo praktikovati praznim rukam i oružijem. Kapap mogu praktikovati pripadnici oba pola i svih uzrasta.

Kako je nastao Kapap?

Kapap sistem je nastao kasnih tridesetih godina dvadesetog veka, u okviru Jevrejskih Alijah kampova (Aliyah camps), kao deo pripremne obuke za povratak Jevreja u Palestinu. U istorijskim analima je to poznato kao Britanski mandat Palestina iz čega se kasnije rodila država Izrael.

Malobrojni jevrejski narod u Palestini je u to vreme bio izložen čestim napadima mnogobrojnog arapskog naroda. Jevrejska zajednica se odlučuje za stvaranje snaga za odbranu Haganah, pored toga se rađa i odred Notrim iz koga kasnije nastaju prve specijalne jedinice Izraela pod nazivom Nodedot (Lutalice). 

Po izbijanju Drugog svetskog rata nastaju prve izraelske zvanične jedinice pod nazivom Palmach što znači udarna jedinica. Pripadnici tih jedinica su prolazili obuku Kapap – skraćeno od (Krav pani el panim ) što u prevodu znači borba licem u lice .





Kapap program se sastojao iz nekoliko borilačkih segmenata :  boks , rvanje , odbrana palicom po sistemu La Canne, odbrana od noža i vatrenog oružja , fizičke vežbe (kondicioni trening), diverzantske tehnike, preživljavanje, učili su jezike neprijatelja, tj. pohađali kurseve za jezik itd.









Tako da je Kapap od same zamisli postao vezan za specijalne jedinice Izraelske vojske i ta veza je neraskidiva.
 

Prvi Instruktori Kapap –a 

Gershon Kopler: džudo i điđucu instruktor koji je implementirao samoodbranu kao deo Kapap obuke u Kapap u Palmach i Haganah-u.

Yehuda Marcus: Glavni instruktor za fizički trening i džudo i điđucu u Palmach-u, koji je zamenio  Gershon Koplera  nakon njegove smrti. 

Moshe Finkel: instruktor za fizički trening  zadužen za integraciju novih programa treninga u Palmach.

Maishel Horovitz: Palmach zvanični instruktor za Kapap zaduzen za razvoj sistema i taktike u borbi sa palicom.

Menashe Harel: doprineo je razvoju sistema borbe sa kratkim štapom.

Meir Rabinovitz: Borba nožem

Itzhak Stibel: Boks



Moderni Kapap

Kapap kakav danas poznajemo nastao je početkom devedesetih godina prošlog veka zahvaljujući sledećoj grupi ljudi: potpukovnik Chaim Peer, major (u rezervi) Avi Nardia, narednik Uri Kaffe i narednik Albert Timen.

U današnje vreme dosta pripadnika vojske, policije, agencija za obezbeđenje  širom sveta prolaze Kapap obuku, koja se sastoji od goloruke borbe, samoodbrane, kondicioniranja, rada sa oružjem, palicom, nožem, pištoljem i drugim vatrenim oružjem, specijalizovane tehnike, program telohraniteljske zaštite itd.

Krajem 2000 god. potpukovnik (Res) Chaim Peer i major (Res) Avi Nardia odlučuju da napuste generički naziv Krav Maga u želji da obnove stari termin Kapap -  Krav panim el panim i tim povodom osnivaju Internacionalnu Kapap Federaciju sa sedištem u Izraelu.

Avi Nardia se preselio u USA 2001 i započeo sopstveni razvoj Kapap Combatives sistem kome i mi pripadamo.















Mogućnost individualnih treninga!


Više informacija o nama možete naći na sledećim adresama:


br.mob.tel. 069 / 1298 728 - Sima




Srpska verzija sajte

Treninzi Kapap - a ;

Ponedeljak  21 - 22.30 h 


Sreda 21 - 22.30 h


Ul.
Sitnićka br.1 Senjak, ublizini Mostarske petlje  i Hotela Radison , 11000 Beograd  

 


Youtube Kanal Facebook Profilna Strana Facebook Profilna Strana Wing Chun Kung Fu Klub Beograd Avi Nardia Kapap Vision Twitter Instagram